Geluid van gezond rif helpt beschadigd koraal herstellen

Geluid van gezond rif helpt beschadigd koraal herstellen

Geluid van een gezond, florerend rif kan beschadigde koralen helpen herstellen. Koraallarven vestigen zich namelijk tot zeven keer sneller op aangetaste riffen waar onderwaterspeakers dat geluid afspelen.

Dat blijkt uit onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society Open Science is gepubliceerd.

Wetenschappers die voor de Amerikaanse Maagdeneilanden in het Caribisch gebied werken, hebben op drie riffen voor de kust van het eiland Saint John onderwaterspeakers geplaatst. Ze lieten bij die een van die riffen geluiden van een gezond ecosysteem horen. Denk daarbij aan klikkende en krabbende geluiden.

Vervolgens maten de onderzoekers hoeveel koraallarven zich tot 30 meter van de speakers op de riffen nestelden. Ze ontdekten dat die zich tot zeven keer sneller vestigen op beschadigde riffen waar geluiden van een gezond rif te horen zijn. Hoe groter de afstand tot de speakers, hoe minder koraallarven zich nestelden.

De wetenschappers concluderen dat de geluiden de koraallarven aantrekken. Het onderzoek biedt een uitkomst om leven terug te brengen naar aangetaste koraalriffen.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post