Bedreigde boomkikker keert terug in Nederland

Bedreigde boomkikker keert terug in Nederland

Bedreigde boomkikker keert terug in Nederland. De diersoort was bijna helemaal verdwenen uit Nederland en gold als bedreigd. Uit recente tellingen blijkt dat maatregelen en veranderd natuurbeheer hebben geholpen. In Zuid- en Noord-Nederland worden weer veel boomkikkers gemeld, meldt RAVON.

RAVON is een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen. Boomkikkers kunnen in bomen klimmen, maar leven het liefst op zonnige oevers van poelen en vennen, zegt de organisatie.

Het herstel van die plekken en van het landschap heeft voor nieuw leefgebied voor de dieren gezorgd. In Noord-Brabant en Limburg zijn kikkers uitgezet die zich blijken voort te planten en te verspreiden.

In Noord-Nederland zijn ook kikkers uitgezet, maar er ontsnapten ook dieren bij particulieren. Met die boomkikkers gaat het zo goed dat er nu vele honderden dieren worden gezien en gehoord. In de noordelijke provincies zitten zoveel boomkikkers dat RAVON extra vrijwilligers zoekt om de kikkerstand bij te houden.

De kleine, groene boomkikker kwam vroeger volop voor op met name zandgronden. Maar aan het eind van de vorige eeuw was 80 procent van de boomkikkers verdwenen.

Het diertje was een van de sterkst bedreigde amfibieën in Nederland. Er waren nog kleine groepen in Zeeuws-Vlaanderen, Midden-Limburg, de Achterhoek en Twente. In 2017 verdwenen de laatste boomkikkers uit Drenthe.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post