Denemarken wordt waarschijnlijk het eerste land ter wereld dat de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw gaat belasten. Met koeientaks blijft Denemarken klimaatkoploper.
De nieuwe belasting wordt in 2030 ingevoerd en zal met name melkveehouders raken. Koeien stoten namelijk veel methaan uit – een sterk broeikasgas. Per koe gaan veehouders straks ruim 100 euro per jaar betalen. Volgens de huidige planning is dat bedrag in 2035 opgelopen tot ruim het dubbele.
Zo’n belasting is een stap die door wetenschappers wordt aangeraden voor heel Europa, omdat de landbouw nu een van de weinige sectoren is waarin de klimaatimpact nog helemaal niet wordt belast. Toch komt zo’n taks vooralsnog nergens van de grond – behalve dus in Denemarken, het land dat een paar jaar geleden door de Franse denktank IFRI al een “leider en rolmodel” in de wereldwijde klimaattransitie werd genoemd.
“Je kan niet ontkennen dat het een baanbrekende stap is om als eerste land ter wereld een broeikasgasbelasting op de landbouw in te voeren”, zegt Mikael Skou Andersen, hoogleraar milieubeleid aan de universiteit van Aarhus. Toch moeten we volgens hem het belang van deze stap niet overdrijven.
“De belasting wordt pas in 2030 van kracht, en met een laag tarief”, zegt Andersen. “Wat mij betreft gaat het te langzaam en te bescheiden. Om de transitie te versnellen, moet die meer pijn doen.”
Bron: nu.nl