Grootste koraalrif ooit gevonden in de Atlantische Oceaan

Grootste koraalrif ooit gevonden in de Atlantische Oceaan

Grootste koraalrif ooit gevonden in de Atlantische Oceaan. Met een nieuwe technologie is een eerder onbekend stuk zeebodem in kaart gebracht.

Het rif is zo’n 26.000 vierkante kilometer groot. Daarmee is het ‘t grootste diepzeekoraalrif ooit gemeten. Het is al sinds 1960 bekend dat er een rif lag, maar de grootte bleef lang een mysterie.

Drie kwart van de oceaanbodem is niet verkend. In tien jaar tijd brachten Amerikaanse onderzoekers het zogenoemde Blake Plateau systematisch in kaart. Het gebied ligt in het westen van de Atlantische Oceaan ter hoogte van de Amerikaanse staat Florida. De zeebodem ligt op een diepte van 500 tot 1.000 meter diepte.

Het in kaart brengen was een enorme klus. Onderzoekers doken 23 keer in onderzeeërs naar de bodem. Daar bestudeerden ze het gebied met sonar systemen. Er zijn naar schatting ongeveer 84.000 koraalheuvels geïdentificeerd.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post