Groot Barrièrerif in de Noordzee

In 2018 is er bij Schiermonnikoog een oesterbank aangelegd, door duizenden oesters uit te zetten op de zeebodem. Die oesterbank wemelt inmiddels van het leven. Dat is goed nieuws voor het herstel van de biodiversiteit in de Noordzee.

De oesters die in 2018 zijn uitgezet, kregen in 2019 al kleintjes. In 2020 bleek dat veel van de oesters nog in leven waren en dat er weer een nieuwe generatie is gekomen.

De oesters vervullen inmiddels een riffunctie. En dat rif biedt een veilige plek voor andere zeedieren. 

Er werden oesters uitgezet op de zeebodem, met behulp van 3D-geprinte zandstenen rifstructuren. Er zijn ook oesters in onderzoekskooien geplaatst, waarvan de overleving, groei en voortplanting in de gaten wordt gehouden.

Daarnaast wordt bijgehouden hoeveel soorten vissen en andere zeedieren op het oesterrif voorkomen. De oesters zijn springlevend. Ze zijn ook enorm gegroeid en planten zich voort. Bovendien zijn er zeedieren ontdekt die daar een jaar eerder nog niet waren, waaronder de kiezelkrab, de tongschar en het egelslakje. Op veel oesters zijn dwerginktviseitjes afgezet en ook andere jonge schelpdieren wonen nu op het rif.

Ook werden op het rif grote garnalen, anemonen en veel zachte koralen aangetroffen. Soorten die allemaal een rif nodig hebben.

Een oesterrif zorgt voor voedsel en schuilplekken voor jonge vissen, garnalen, krabben, kreeften en zacht koraal. De oesters filteren het zeewater en het oesterrif kan een rol spelen in kustbescherming. In vergelijking met een zandbodem komen er rond oesterriffen veel meer verschillende zeedieren voor.

Bron: WWF

Previous Post
Next Post