Olifanten begraven en rouwen om hun doden

Olifanten begraven en rouwen om hun doden, net als mensen

Olifanten begraven net als mensen hun soortgenoten als die overleden zijn. Indiase wetenschappers hebben meerdere keren gezien dat olifanten gezamenlijke ‘begrafenissen’ hielden. Ook laten ze luidkeels hun verdriet horen.

De wetenschappers onderzochten vijf gelegenheden in 2022 en 2023 waarbij Aziatische olifanten afscheid namen van overleden soortgenoten. Het ging daarbij vooral om jonge olifanten die op natuurlijke wijze waren gestorven, schrijven de wetenschappers.

De ‘begrafenissen’ vonden plaats in de regio Bengalen, in het oosten van India. Elke ceremonie werd bezocht door zeker vijftien tot twintig olifanten. Opvallend was dat de olifanten mensen niet leken te schuwen. Een van de begrafenissen vond plaats op een paar honderd meter van een dorp.

De onderzoekers zagen hoe de overleden jonge olifanten door hun kudde naar een speciale plaats werden gedragen. Daar werden ze op hun rug gelegd en bedolven onder zand. Hun poten en slurf bleven bovengronds.

De verzamelde olifanten rouwden hoorbaar om hun overleden soortgenoten. Ze huilden en trompetterden luid met hun slurven. Na het ritueel, dat zo’n veertig minuten duurde, kwamen de nog levende olifanten niet meer terug op de begraafplek.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post