Koralen die zich aanpassen aan warm zeewater

Koralen die zich aanpassen aan warm zeewater

Wetenschappers ontdekken koralen die zich aanpassen aan warm zeewater. Onderzoekers hebben koralen gevonden die kunnen overleven in extreme temperaturen. Het deels Nederlandse team ontdekte dat bepaalde koralen zich aanpassen aan zeewater van meer dan 30 graden Celsius. “Dit biedt een sprankje hoop.”

Wereldwijd vertonen de oceanen een zorgwekkende trend: ze zijn veel warmer dan gemiddeld. Al decennia warmen de oceanen op door klimaatverandering, maar dat gaat de laatste jaren steeds vlotter.

Het natuurlijke weersverschijnsel El Niño is daar slechts een klein onderdeel van. De snelheid waarmee de temperatuur van het zeewater stijgt, verrast wetenschappers.

Die extreme zeetemperatuur heeft gevolgen voor het klimaat, maar ook voor koraalsoorten. Al tijden verschijnen er zorgwekkende berichten over verbleking van het koraal. Wanneer dat doorzet, kunnen hele riffen afsterven en diersoorten die afhankelijk zijn van koraal verdwijnen.

Niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal heeft koraal het zwaar te verduren. Dat komt bijvoorbeeld door milieuvervuiling, toerisme, overbevissing en erosie.

Bron: nu.nl

Previous Post