Meer gouden leeuwaapjes in Amazone. In het Braziliaanse regenwoud springen nu meer gouden leeuwaapjes tussen de takken dan ooit tevoren sinds er in de jaren 70 pogingen werden gedaan om de soort te redden, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Ooit waren deze aapjes bijna uitgestorven, met slechts ongeveer 200 dieren in het wild. Maar nu zijn er rond de 4.800, volgens een onderzoek door een organisatie genaamd de Brazilian Golden Lion Tamarin Association.
“We vieren dit goede nieuws, maar we blijven altijd alert op andere gevaren, want het leven is niet gemakkelijk,” zei Luís Paulo Ferraz, de baas van de organisatie.
Deze gouden leeuwaapjes zijn kleine aapjes met lange staarten en koperkleurige vacht. Ze leven in familiegroepen, geleid door een stel dat samen een gezin vormt. Meestal krijgen ze elk jaar twee baby’s, die alle familieleden helpen groot te brengen door ze eten te geven en op hun rug te dragen.
Deze aapjes leven alleen in het Atlantische Woud van Brazilië en worden nog steeds als bedreigd beschouwd.
Het onderzoek naar de populatie duurde ongeveer een jaar. Onderzoekers gingen naar specifieke plaatsen en controleerden of de aapjes reageerden op opnames van hun lange roep, die eigenlijk betekent: “Ik ben hier. Ben jij daar?” legde James Dietz, een bioloog van de organisatie Save the Golden Lion Tamarin uit.
De nieuwe cijfers over de populatie zijn bijzonder omdat de soort een scherpe daling heeft meegemaakt door een uitbraak van gele koorts. In 2019 waren er 2.500 aapjes, vergeleken met 3.700 in een onderzoek uit 2014.
Wetenschappers hebben ingegrepen door meer dan 370 aapjes te vaccineren tegen gele koorts, met behulp van vaccins die zijn aangepast van een formule voor mensen – een vrij nieuwe aanpak voor natuurbescherming.
Bron: apnews.com (Engels)