Recordaantal dammen verwijderd in Europa

Recordaantal dammen verwijderd in Europa

Recordaantal dammen verwijderd in Europa. Het gaat om 325 dammen, 36 procent meer dan in 2021. Door het verwijderen van dammen kunnen trekvissen beter migreren en voortplanten en kan de natuur haar gang gaan.

In zestien Europese landen werden rivierdammen verwijderd. Spanje is met 133 dammen de koploper. In Nederland werden vorig jaar acht dammen gesloopt.

De cijfers komen uit een nieuw rapport van Dam Removal Europe. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is onderdeel van deze organisatie die natuur en dier beschermt en herstelt.

Het verwijderen van dammen geeft vrijwel direct resultaat. Het water kan meteen gaan stromen. Daardoor kunnen trekvissen, zoals zalmen en zeeforellen, migreren om zich op andere plekken voort te planten. Daardoor werd in Franse rivieren weer een Atlantische zalm gezien en ook in Finland zijn jonge zalmen aangetroffen, waar die eerder waren verdwenen.

Lees het complete artikel op: nu.nl

Previous Post
Next Post