India is 4 jachtluipaardjongen rijker

jachtluipaard

Voor het eerst sinds het jachtluipaard 70 jaar geleden officieel uitstierf in India, zijn in een Indiaas natuurreservaat 4 jongen geboren. De Indiase minister van Milieu spreekt van een gedenkwaardige gebeurtenis.

De 4 dieren zijn volgens de BBC 5 dagen gelden geboren in Kuno National Park. De moeder van de jongen is afkomstig uit Namibië en werd vorig jaar samen met 7 andere jachtluipaarden overgebracht naar India.

Al tientallen jaren probeert India het jachtluipaard terug te brengen in het land, nadat het dier in 1952 uitstierf. Daarom werden de 8 Afrikaanse jachtluipaarden vorig jaar overgebracht naar India. Vorige maand werden nog eens 12 jachtluipaarden vanuit Zuid-Afrika overgebracht naar het land.

De jongen en de moeder zijn volgens een medewerker van het natuurpark in goede gezondheid. Ook de Indiase premier Narendra Modi is blij met het “prachtige nieuws”.

Vóór 1952 nam het aantal jachtluipaarden in India gestaag af, onder meer doordat op ze gejaagd werd. Ook verloor het jachtluipaard steeds meer leefgebied en kon het dier steeds moeilijker aan eten komen.

Op de hele wereld zijn nog ongeveer 7000 jachtluipaarden. De meeste zijn te vinden in Afrika. Van het Aziatische jachtluipaard, waartoe ook die in India ooit behoorden, zijn er nog maar weinig over. Naar schatting gaat het om zo’n 50 dieren die alleen nog leven in Iran.

Bron: nu.nl

Lees alle details over de jachtluipaard op wikipedia.org

Previous Post
Next Post