Broedseizoen: oproep boswachters om natuur te beschermen

Broedseizoen: oproep boswachters om natuur te beschermen

Broedseizoen: oproep boswachters om natuur te beschermen. Boswachters van Staatsbosbeheer Almere roepen op om extra voorzichtig te zijn met de kwetsbare natuur nu het broedseizoen gaat beginnen. Loop uitsluitend op de paden en hou de hond aangelijnd. Voor dat laatste wordt een winactie opgezet. 

In Almere maken deze periode vaker hun rondes door de natuurgebieden vanwege de start van het broedseizoen vanaf 15 maart. Tijdens deze rondes gaan de boswachters in gesprek met de bezoekers van de natuurgebieden over de kwetsbaarheid van de natuur. De stadsbossen in Almere worden druk bezocht door veel diverse gebruikers. “Steeds vaker zien wij nieuwe doelgroepen”, zegt boswachter Amy Zeeman. “Het is mooi om te zien dat iedereen zo van de natuur kan genieten maar we moeten de natuur wel blijven beschermen”. 

Er zal door de boswachters extra gelet worden op bezoekers van ‘aandachtsgebieden’. Dit zijn gebieden waar het al een tijdje onrustig is door bijvoorbeeld bezoekers die regelmatig van de paden af gaan, waar nachtelijke activiteiten plaatsvinden, honden die niet onder appél staan in losloopgebieden of honden die los lopen terwijl dat niet is toegestaan. “Er komen steeds meer meldingen dat over dat honden niet aan lijn lopen en reeën opjagen met alle nare gevolgen tot dien”, zegt Zeeman.

“Reeën rennen zich letterlijk dood, het vluchten eindigt hangend in een raster, of ze worden aangereden of dood gebeten. Ook broedende vogels lijden onder de verstoring van los lopende honden maar ook van bezoekers die niet op de paden blijven. Er is een grote kans dat vogels hun nest verlaten waardoor hun ritme om de eieren uit te broeden verstoord worden.”

Bron: almeredezeweek.nl

Previous Post
Next Post