Zon- en windenergie groeit sneller dan ooit

Zon- en windenergie groeit sneller dan ooit

Zon- en windenergie groeit sneller dan ooit. De wereldwijde capaciteit van duurzame energie groeit dit jaar sneller dan ooit, meldt energieagentschap IEA. Dat komt onder meer door subsidies, hoge prijzen voor fossiele energie en het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland.

De IEA schat in dat aan het einde van dit jaar de wereldwijde capaciteit van zonne- en windenergie goed is voor 4.500 gigawatt. Dat is net zoveel als de totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten en China samen.

Onder meer in India, China en de VS komt er veel nieuwe capaciteit bij, net als in Europa, dat te maken heeft met minder beschikbaarheid van Russische energie. Duurzame energie wordt gezien als een belangrijke vervanger.

De sterkste groei zit in China. Dat land neemt ruim de helft van de nieuwe duurzame energieprojecten voor zijn rekening, zowel dit jaar als volgend jaar.

Vooral het gebruik van zonnepanelen zit in de lift. Van de duurzame capaciteit die er dit jaar wereldwijd bij komt, komt twee derde van zonne-energie. Oorzaak is onder meer de hoge stroomprijs, waardoor veel consumenten zonnepanelen op hun dak leggen om goedkoper uit te zijn.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post