Aziatische hoornaar nu in heel Nederland

Aziatische hoornaar nu in heel Nederland

De Aziatische hoornaar komt tegenwoordig in alle provincies voor. Tot een aantal maanden geleden was de grote invasieve wespensoort nog niet in Groningen en Friesland gezien. In het zuiden zijn er zoveel dat ze niet meer uit te roeien zijn.

Dat zegt Stichting EIS Kenniscentrum Insecten tegen NU.nl. In 2017 werd voor het eerst een Aziatische hoornaar in Nederland gezien. Het insect staat op de EU-lijst met invasieve exoten. Dit betekent dat de Europese Unie de verspreiding van de Aziatische hoornaar zoveel mogelijk wil voorkomen. De soort is schadelijk voor onder meer honingbijen en wilde bijen.

Dat de Aziatische hoornaar nu ook is waargenomen in Groningen en Friesland, betekent dat hij zich de afgelopen jaren door heel Nederland heeft verspreid. Onder de grote rivieren is de soort nu zo talrijk dat ze daar niet meer uit te roeien is, stelt Stichting EIS. Dat betekent volgens de woordvoerder dat het ook vrijwel onmogelijk is om de Aziatische hoornaar nog uit Nederland weg te krijgen.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post