Zuid-Hollandse konijnen moeten natuur in Noord-Holland helpen

Zuid-Hollandse konijnen moeten natuur in Noord-Holland helpen

Zuid-Hollandse konijnen moeten natuur in Noord-Holland helpen. 22 konijnen uit het Zuid-Hollandse natuurgebied Lekuiterwaarden mogen maandag voor het eerst op pad in Noord-Holland. De konijnen zijn verhuisd naar de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) om het aantal konijnen daar te vergroten. “Wij hebben er nu nog maar zo weinig.”

De konijnenpopulatie in Noord-Holland is flink afgenomen door virusziekten, terwijl er ooit heel veel konijnen woonden. “We willen heel graag weer een gezonde populatie in de duinen hebben”, zegt een woordvoerder van Waternet.

Konijnen helpen namelijk bij het in stand houden van specifieke natuur, zoals duingrasland en open duin. Daarnaast creëren ze broedgelegenheden voor de zangvogel tapuit en voor de bergeend. Ook vormen konijnen een voedselbron voor bedreigde roofvogelsoorten.

Om het konijnen naar de zin te maken onderneemt Waternet al stimuleringsmaatregelen. Zo creëren ze bijvoorbeeld zogenoemde ‘konijnenweitjes’. De verhuizing is ook een van de maatregelen.

De 22 konijnen die maandag voor het eerst vrij mogen rondsnuffelen in Noord-Holland, komen uit het Zuid-Hollandse Natura 2000-gebied Lekuiterwaarden. Daar hebben ze te veel konijnen.

Lees het hele artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post