Grote mantelmeeuw

De grote mantelmeeuw is een kolossale vogel: het is de grootste meeuw ter wereld. Hij komt het meest voor aan de kust van IJsland, Noorwegen en de Britse Eilanden.

In Nederland is deze reuzenmeeuw ook veel waar te nemen en hij broedt hier sinds 1993 ook jaarlijks, in toenemend aantal.

De Grote Mantelmeeuw heeft een spanwijdte van ongeveer 1,5 meter. Volwassen vogels hebben een zwarte mantel.

De snavel is geel met een rode vlek. Jonge vogels zijn gespikkeld bruin en krijgen pas in het derde voorjaar hun zwarte mantel.

Ook als hij vliegt, oogt hij zwaar en stevig. Eveneens te onderscheiden door zijn poten. Die zijn vaalroze en niet geel zoals bij de kleine mantelmeeuw.

Previous Post
Next Post