Perenbomenrif in de Waddenzee?

Perenbomenrif in de Waddenzee?

Grapje zeker? Nee hoor! Innovatieve ideeën die de flora en fauna in de Waddenzee vooruit moeten helpen, werpen hun vruchten af. Het initiatief om met perenbomen riffen te herstellen lijkt een groot succes te worden.

“Na zestien maanden zien we enorme hoeveelheden botervisjes en letterlijk duizenden eitjes van zeekatten in het perenrif”, vertelt promotieonderzoeker Jon Dickson van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Dat is hoopvol nieuws vanuit de Waddenzee, waar de laatste jaren veel succesvolle experimenten zijn uitgevoerd om het zeeleven te verbeteren. Zo leidde een klein experiment tot het grootste zeegrasveld van de Waddenzee. Met de perenriffen kunnen de onderzoekers zelfs groter denken.

Het hout van perenbomen doet het goed voor de Waddenzee. Zes perenbomen vormen samen een piramidevormig rif van 3 bij 3 meter. De aangelegde perenriffen zorgen na ruim een jaar voor veel zeeleven. Paalwormen zijn ondertussen al wel bezig het hout af te breken, maar de riffen kunnen naar verwachting nog jaren mee. Ze verdwijnen uiteindelijk op natuurlijke wijze.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post