Grote groep walrussen ontdekt

Russische wetenschappers hebben een enorme groep walrussen ontdekt aan de oevers van de Kara-zee. Ze zeggen dat ze op de oevers vorige maand meer dan 3.000 walrussen telden.

Het leefgebied van de walrus wordt bedreigd door het krimpen van het zee-ijs en menselijke activiteit in het gebied. Walrussen verblijven normaalgesproken op drijvend zee-ijs of op Arctische eilanden. Maar door opwarming van de noordpool krimpt het zee-ijs. Daarnaast wordt het leefgebied van de walrus bedreigd door olie- en gaswinning en toenemende scheepvaart in de regio.

De ontdekking van de grote groep walrussen is uniek omdat er zowel vrouwelijke als mannelijke walrussen zijn. Ook zitten er jonge dieren tussen van verschillende leeftijden.

Volgens de Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) waren walrussen in 2016 “bijna bedreigd”. Naar schatting waren er in dat jaar nog maar ongeveer 12.500 volwassen walrussen. Inmiddels is de jacht op walrussen wereldwijd verboden.

De ontdekking van deze grote groep walrussen kan een positief teken zijn, volgens de wetenschappers. Maar ze hebben nog te weinig informatie om dat met zekerheid te zeggen.
Wetenschappers zijn met name benieuwd naar de reden dat juist deze specifieke stranden to aantrekkelijk waren voor de groep walrussen. Als ze dat kunnen ontdekken, dan kunnen we ook beter bedenken hoe ze de walrussen beter kunnen beschermen.

Bron: Reuters.com

Previous Post
Next Post