Het gaat goed met de wisent

Vorige eeuw leefden ze alleen nog in gevangenschap, maar wisenten, oftewel Europese bizons doen het nu beter in het wild. Het is een van de 25 bedreigde diersoorten in de wereld waarmee het beter gaat. Ook in Nederland groeit de wisentpopulatie.

IUCN maakte een update van de lijst van bedreigde plant- en diersoorten, de rogenaamde rode lijst. Het aantal bedreigde diersoorten is ook dit jaar weer toegenomen volgens de natuurorganisatie. Er staan inmiddels 128.918 plant- en diersoorten op de rode lijst. Daarvan worden er 35.765 met uitsterven bedreigd.

De heropleving van het grootste landzoogdier van Europa, de wisent dus, was alleen mogelijk door een groot samenwerkingsproject. De afgelopen jaren zijn de grazers op diverse plekken in Europa uitgezet, sinds 2007 ook in Nederland.

Twee jaar geleden waren er al zo’n zeventig wisenten in Nederland. Nu zijn het er nog meer. De bizons zijn in steeds meer natuurparken uitgezet. In heel Europa is het aantal gestegen van ongeveer 1.800 begin deze eeuw tot meer dan 6.200 vorig jaar.

Let op: “Je moet wel 50 meter afstand houden en als ze jongen hebben moet je nog beter uitkijken”, zegt Jan Wolleswinkel van Stichting Wisent op de Veluwe.

Bron: nos.nl

Previous Post
Next Post