Ook onder water zorgen menselijke activiteiten voor geluidsoverlast: door lawaai kunnen dolfijnen minder goed samenwerken, laat een nieuwe studie zien. Door hun stem te verheffen proberen de dieren alsnog contact te krijgen met elkaar.
Schepen, windmolens, boorplatforms: door menselijk toedoen is de oceaan allang geen stille plek meer. Dat belemmert de samenwerking tussen dieren, blijkt uit een serie experimenten met twee samenwerkende dolfijnen. Al pasten de dieren zich wel deels aan, schrijven de onderzoekers van de universiteit van Bristol in Current Biology.
Dolfijnen communiceren en jagen met behulp van fluiten en echolocatie. “Omdat het onder water erg troebel en donker kan zijn, zijn dolfijnen meer ingesteld op geluid dan op licht”, vertelt Annebelle Kok, marien ecoloog gespecialiseerd in dierengeluiden aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Lawaai kan dus serieuze problemen opleveren. Het is alsof bij ons de hele dag een stroboscoop zou aanstaan. Bovendien gaat geluid verder onder water: lage, harde geluiden zijn soms duizenden kilometers verderop nog te horen.”
Bron: volkskrant.nl