Inteelt grootste bedreiging voor orka’s

Orka

Inteelt vormt momenteel de grootste bedreiging voor orka’s bij de Noord-Amerikaanse westkust. De dolfijnachtigen zijn soms zo nauw aan elkaar verwant, dat ze op jongere leeftijd sterven. De al zo bedreigde populatie kan zo niet herstellen.

Vrouwtjesorka’s zijn op hun twintigste het vruchtbaarst. Maar in veel gevallen bereiken ze die leeftijd niet eens, blijkt uit een maandag verschenen onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

Volgens de onderzoekers is het niet per se de inteelt zelf die de populatie zo kwetsbaar maakt. “Het is meer dat inteelt de dieren kwetsbaarder maakt voor ziekten en omgevingsfactoren”, zegt medeonderzoeker Kim Parsons.

Volgens de onderzoekers leven drie grote groepen orka’s ten westen van de VS en Canada. Hoewel de leefgebieden van de groepen overlappen, hebben ze elkaar de laatste dertig generaties niet regelmatig genoeg gekruist.

Lees het complete artikel op nu.nl

Meer nieuws over orka’s op Perfect Earth

Previous Post
Next Post