Alles wat je wilt weten over de Das

Das

De das heeft een wigvormig lichaam, met een vrij kleine kop en een lange snuit. Van kop tot romp kan een das 70 tot 80 cm worden, zijn staart is kort en meet 12 tot 20 cm. Een das heeft een schouderhoogte van zo’n 30 cm. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes.

Dassen zijn nachtdieren en zijn vooral actief tijdens de schemering en de nacht.

Dassen leven in holen (burchten) die ze graven in de grond. Deze holen kunnen uitgebreid zijn met meerdere ingangen en kamers. Sommige burchten zijn wel honderd jaar oud.

Dassen hebben een zeer goede reukzin en kunnen geuren detecteren die tot 1 km ver weg zijn.

Dassen zijn omnivoren, wat betekent dat ze zowel planten als dieren eten. Hun dieet kan bestaan uit fruit, insecten, knaagdieren en zelfs slangen en kikkers.

Dassen hebben een dikke, zachte vacht die hen beschermt tegen de kou. Ze kunnen zelfs in de sneeuw overleven!

Dassen zijn zeer sociaal en leven in groepen die kolonies worden genoemd. Een kolonie kan uit maximaal 20 dassen bestaan.

Dassen hebben scherpe klauwen waarmee ze kunnen graven en hun voedsel kunnen vastgrijpen. Ze kunnen zelfs bomen beklimmen!

Dassen hebben zwarte en witte strepen op hun gezicht, ook wel “gezichtsmaskers” genoemd. Deze maskers helpen hen om hun gezicht te camoufleren en om beter te kunnen zien in het donker.

Dassen zijn erg goede zwemmers en kunnen tot 15 minuten onder water blijven.

In Nederland zijn dassen beschermde dieren en is het niet toegestaan om dassen te verstoren, te vangen of te doden.

Lees nog meer leuke weetjes over de das op wikipedia.org

Previous Post
Next Post