Leuke weetjes over de Bever

Bevers zijn de grootste knaagdieren ter wereld! Ze kunnen wel 1,2 meter lang worden en meer dan 30 kilo wegen. Als je een bever ziet, herken je die het makkelijkst aan zijn grote oranje tanden, of aan zijn platte staart.

Bevers hebben die grote, scherpe tanden om bomen om te knagen. Hun tanden blijven hun hele leven doorgroeien, dus ze moeten blijven knagen om hun tanden kort te houden.

De bever draagt een soort wetsuit. Zijn vacht is zo dicht dat er geen water op zijn huid komt.

Bevers hebben daarnaast ook nog een grote, platte staart die ze gebruiken om te zwemmen en om hun territorium te markeren door erop te slaan.

Bevers bouwen een burcht, een holle berg takken die boven het water ligt. De ingang van de burcht is onder water. Daardoor kunnen roofdieren er niet in komen. Bevers kunnen onder water blijven voor maximaal 15 minuten zonder adem te halen.

Bevers leggen soms dammen aan, om de waterhoogte rond de burcht regelen. Zo zorgen ze ervoor dat de burcht niet onder water loopt, maar dat de ingang wel altijd onder water blijft. Ze bouwen dammen om water vast te houden en hun leefgebied te beschermen, en een burcht om in te wonen en hun jongen groot te brengen.

Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water. Meestal leven er zo’n vijf of zes bevers in een groep. Vader bever, moeder bever en hun jongen.

Bevers zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen planten eten. Ze eten voornamelijk boomschors en bladeren, maar ze eten ook wortels en waterplanten.

Bevers zijn nachtdieren en zijn het meest actief in de vroege ochtend en late avond.

Bevers zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem omdat ze water opslaan en leefgebieden creëren voor andere dieren, zoals vissen en vogels.

Lees meer leuke weetjes over de bever op wikipedia.org

Previous Post
Next Post