Meer grote wilde dieren in Europa

Wisent
Wisent (Europese Bizon)

Europa telt steeds meer grote, wilde dieren. Onder meer het aantal ganzen, zeearenden, beren en wolven is in de afgelopen tientallen jaren gegroeid.

Vijftig diersoorten hebben in de afgelopen veertig tot vijftig jaar terrein gewonnen in Europa. Dat blijkt uit een rapport dat Rewilding Europe dinsdag in Cambridge presenteert. Het is geschreven door onderzoekers van de Zoological Society of London, Birdlife International en de European Bird Census Council.

Zo is het aantal brandganzen met een factor vijftig gegroeid en zijn er ook steeds meer wisenten (Europese bizons), bevers en zelfs beren, wolven en bultruggen. De dieren zijn niet alleen in aantallen toegenomen, maar hun leefgebied is ook groter geworden.

Grijze wolven herstellen zich bijvoorbeeld in heel Europa en planten zich gemakkelijk voort in gebieden waar mensen hun aanwezigheid toestaan. De Europese Unie moedigt het samenleven van mens en wolf nu sterk aan. Er zijn hekken geplaatst en er wordt gebruikgemaakt van honden. Ook worden boeren gecompenseerd voor het verlies van vee door wolven.

Het onderzoek toont ook aan dat nog steeds veel diersoorten verdwijnen of steeds minder leefgebied hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor de otter en aasgier.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post