Hier lees je alles wat je wilt weten over de Zeearend. Heb je ooit een grote vogel gezien met gigantische vleugels, zwevend hoog boven een meer of rivier? Dat zou zomaar eens een zeearend kunnen zijn! De zeearend is één van de grootste roofvogels in Europa en wordt soms zelfs de “vliegende deur” genoemd, omdat hij zulke grote vleugels heeft.
Hoe ziet een zeearend eruit?
Een volwassen zeearend heeft een bruin lichaam en een witte staart. Maar wat echt opvalt, zijn zijn enorme vleugels, die wel 2,5 meter breed kunnen worden! Dat is ongeveer zo groot als een auto! De zeearend heeft ook scherpe, gele klauwen en een stevige, gele snavel die hij gebruikt om zijn prooi mee te vangen en op te eten.
Wat eet een zeearend?
Zeearenden zijn echte roofvogels. Dit betekent dat ze jagen op andere dieren om te eten. Ze houden vooral van vis, maar eten ook vogels en kleine zoogdieren zoals konijnen. Met hun scherpe ogen kunnen ze hun prooi van veraf zien. Als ze een vis in het water zien zwemmen, duiken ze razendsnel naar beneden en grijpen de vis met hun klauwen.
Waar wonen zeearenden?
Zeearenden leven graag in de buurt van water, zoals meren, rivieren of langs de kust. Dat is handig, want daar kunnen ze makkelijk vissen vangen. Ze bouwen hun nesten hoog in bomen of op rotsen, vaak dicht bij het water. Hun nesten, ook wel eyries genoemd, zijn gigantisch! Ze kunnen wel drie meter breed worden en wegen net zoveel als een kleine auto.
Hoe leven ze?
Zeearenden blijven vaak hun hele leven bij dezelfde partner. Samen bouwen ze elk jaar hun nest een beetje groter. Ze krijgen meestal 1 tot 3 jongen, die na ongeveer 10 weken hun vleugels uitslaan om te leren vliegen. De ouders zorgen goed voor hun jongen en beschermen ze tegen gevaren.
Wist je dat…
Zeearenden niet alleen goede jagers zijn, maar soms ook gewoon voedsel van andere dieren stelen? Ze zijn behoorlijk slim en soms zelfs een beetje lui!
Zeearenden wel 25 tot 30 jaar oud kunnen worden?
Ze in Nederland ook weer steeds vaker te zien zijn? Ze waren een tijdje verdwenen, maar nu wonen ze weer in verschillende natuurgebieden!
Lees alle details over de zeearend op wikipedia.org