Alles wat je wilt weten: Afrikaanse buffel

Afrikaanse buffel

De Afrikaanse buffel, ook wel Kafferbuffel genoemd, is een van de coolste dieren die je in Afrika kunt vinden! Deze dieren zijn super sterk en kunnen wel 900 kilo wegen, dat is bijna net zo zwaar als een auto!

Afrikaanse buffels hebben grote, gebogen hoorns die ze gebruiken om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Ze zijn ook erg slim en werken samen in grote groepen om elkaar te beschermen. Deze groepen worden ‘kuddes’ genoemd en kunnen wel uit meer dan 100 buffels bestaan!

Het zijn ook heel interessante dieren omdat ze heel verschillend zijn van koeien. Buffels leven in het wild en kunnen heel agressief worden als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn niet zo mak als koeien die we in boerderijen vinden.

Buffels begeven zich nooit te ver van water: ze moeten dagelijks enkele tientallen liters drinken.

Afrikaanse buffels zijn herkauwers, net als koeien en geiten. Dit betekent dat ze voedsel in hun maag opslaan en het later weer naar hun mond brengen om het te herkauwen en verder te verteren.

Afrikaanse buffels leven in heel Afrika, van het zuiden van de Sahara tot het zuiden van Afrika. Ze zijn te vinden in graslanden, savannes en bosrijke gebieden.

Er zijn twee soorten Afrikaanse buffels: de savannebuffel en de bosbuffel. De savannebuffel is de meest voorkomende en leeft in open gebieden, terwijl de bosbuffel in dichter begroeide gebieden leeft.

Afrikaanse buffels hebben een heel goede neus en gehoor, waardoor ze roofdieren van verre kunnen ruiken en horen. Ze hebben echter niet zo’n goed zicht, vooral niet in het donker.

Buffels zijn heel belangrijk voor de ecosystemen waarin ze leven, omdat ze de graslanden kort houden door gras te eten en door hun mest verspreiden ze voedingsstoffen in de bodem.

De Afrikaanse buffel staat ook wel bekend als ‘de gevaarlijkste van de Big Five’, omdat ze soms agressief kunnen zijn en mensen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. Dit is de reden waarom het altijd belangrijk is om ze van een afstand te bewonderen en nooit te dichtbij te komen.

Lees alle details over de Afrikaanse buffel op wikipedia.org

Previous Post
Next Post