Meer duurzame stroom in EU

De Europese Unie heeft vorig jaar voor het eerst meer stroom opgewekt uit hernieuwbare bronnen dan uit fossiele bronnen. Het aandeel duurzame energie was vorig jaar 38 procent en dat van fossiele energie 37 procent. Kernenergie was goed voor de resterende 25 procent.

Het gebruik van zonne- en windenergie liep op naar een kleine 20 procent, het gebruik van kolen ligt nog maar net boven 10 procent.

Onderzoekers spreken van een mijlpaal in de Europese energietransitie. Ze vinden wel dat de transitie te langzaam gaat om het doel van klimaatneutraliteit in 2050 te halen.

Van alle EU lidstaten haalt Denemarken het grootste aandeel elektriciteit uit de wind en de zon: maar liefst 61 procent. In Slowakije en Tsjechië ligt dat percentage nog onder de 5 procent.

Het aandeel wind- en zonne-energie was in Nederland jarenlang aan de kleine kant, maar dat groeide vorig jaar met maar liefst 40 procent. Nu zit Nederland vrijwel op het Europese gemiddelde. Toch blijft Nederland een van de landen met een relatief groot aandeel fossiele energie, mede doordat kernenergie in Nederland vrijwel geen aandeel heeft.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post