Insecten in de problemen

Wereldwijd is een grote afname van de hoeveelheid insecten waarneembaar. In de afgelopen 30 jaar is de wereldwijde insectenpopulatie met 25 procent afgenomen.

De daling lijkt het snelst te gaan in het westen van de Verenigde Staten en Europa, voornamelijk in Duitsland. Een recente analyse laat zien dat de gemiddelde daling met 1 tot 2 procent per jaar gaat. Op die manier zou een vijfde van de insecten kunnen sterven in het komende decennium.

Er zijn miljoenen soorten insecten op aarde. Ze zijn essentieel voor het ecosysteem als voedselbron voor andere dieren, voor het recyclen van natuurafval en het bestuiven van planten en vruchtbomen.

De gevaren waarmee insecten te maken hebben zijn divers en overlappen elkaar. Zo wordt hun habitat bedreigd door de vernietiging van natuurgebieden voor boerderijen, door stedengroei en door het gebruik van pesticiden. De klimaatcrisis richt in het bijzonder enorme schade aan, met name in de tropische gebieden. 

Eerder werd al gepubliceerd over de zorgwekkende achteruitgang in wilde bestuivers, waaronder bijen en hommels. Om dit tegen te gaan zijn er vanuit de EU maatregelen genomen tegen het gebruik van bepaalde pesticiden. Ook lokale overheden ondernemen actie.

Roel van Klink, wetenschapper aan het Duitse Centrum voor Integratief Biodiversiteitsonderzoek: “Het is erg complex. Er is niet één oplossing aanwijsbaar die het probleem zal verhelpen.”

Bron: natuur-nieuws.nl

Previous Post
Next Post