Hoogwater spuwt plasticsoep uit op rivieroevers

Hoogwater spuwt plasticsoep uit op rivieroevers

Wie bij plasticsoep aan de oceanen denkt, heeft het mis. Het meeste plasticafval dat in het water komt, blijft hangen in de rivieren. Hoogwater spuwt plasticsoep uit op rivieroevers. Onderzoekers brengen de plasticberg daar in kaart. “We hebben signalen dat het dit jaar veel erger is.”

Joost Barendrecht kijkt uit over het Hollandsch Diep, een paar kilometer stroomopwaarts van de zware industrie bij Moerdijk. De projectleider van Schone Rivieren ziet aan de vorm en richting van de oevers waar er waarschijnlijk veel zwerfafval terechtkomt. “Alles wat met de westenwind wordt aangevoerd, kan hier op de oever terechtkomen”, constateert hij. “In dit soort kommen kan het behoorlijk ophopen.”

Schone Rivieren is een vrijwilligersproject dat sinds 2017 in kaart brengt hoeveel afval er langs de grote rivieren aanspoelt. Op deze ruige plek is het antwoord makkelijk te zien: veel.

Het hoogwater van afgelopen winter heeft een hoop riet en ander natuurlijk materiaal op de harde waterkant gedeponeerd. Daaraan kunnen we precies zien hoe hoog het water is gekomen. Maar tussen al dat riet zijn overal menselijke sporen te vinden, vooral in de vorm van plastic.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post