Warme winters zijn slecht nieuws voor gewone pad

Warme winters zijn slecht nieuws voor gewone pad

Warme winters zijn slecht nieuws voor gewone pad, want ze zorgen voor veel gewichtsverlies bij de gewone pad. Daardoor is het dier kwetsbaarder als het opeens gaat vriezen en komt het verzwakt uit zijn winterslaap. Dat is slecht voor de vruchtbaarheid en het immuunsysteem van de pad.

Tot die conclusie komt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University & Research op basis van onderzoek. Ook januari was een te warme maand voor de pad, zegt Van Vliet.

Onderzoek onder padden heeft aangetoond dat de amfibieën bij hogere temperaturen tijdens hun winterslaap ruim 25 procent meer energie verbruiken dan wanneer het koud zou zijn. Hun lichaamsgewicht nam in twee dagen tijd met bijna 20 procent af.

Padden zullen in warme winters dus eerder verhongeren. En omdat ze weinig energie hebben, maken ze te weinig stoffen aan die ze beschermen tegen bevriezing als het weer ineens wel winters wordt.

De te warme winters die we hebben gehad, zijn mogelijk de verklaring voor de achteruitgang van padden in Nederland in de afgelopen vijftien jaar. Het aantal padden nam in die jaren met 60 procent af. Padden komen nog wel overal in het land voor, maar volgens Van Vliet is het aantal “dramatisch” achteruitgegaan.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post