Heremietkreeften gebruiken plastic afval als kunstmatige schelp

Heremietkreeften gebruiken plastic afval als kunstmatige schelp

Heremietkreeften gebruiken normaal gesproken schelpen als pantser voor hun lichaam. Maar door al het plastic afval in zee worden ze steeds creatiever: Heremietkreeften gebruiken plastic afval als kunstmatige schelp.

Hun aandacht werd getrokken door foto’s van natuurliefhebbers die online verschenen. “We zagen iets buitengewoons”, zegt onderzoeker Marta Szulkin van de universiteit van Warschau. “Ze hadden opeens een plastic dop of een stuk lamp op hun rug.”

Samen met haar collega’s vond ze bijna vierhonderd foto’s van heremietkreeften die een kunstmatige schelp op hun rug dragen, voornamelijk dopjes van plastic flessen.

Hoewel de onderzoekers de beelden “bedroevend” vonden, is het niet duidelijk of het dragen van dit plastic afval de dieren schaadt. Misschien helpt het de kreeften juist, zeggen de onderzoekers. “Ik denk dat we echt moeten begrijpen dat we in een ander tijdperk leven en dat dieren gebruikmaken van wat voor ze beschikbaar is”, zegt Szulkin.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post