Miljoenen euro’s voor redding van de grutto

Miljoenen euro's voor redding van de grutto

Het aantal grutto‘s in ons land neemt al een hele tijd af. Om te voorkomen dat de weidevogel helemaal verdwijnt, werd vier jaar geleden een reddingsplan opgesteld.

Hiervoor kwam in 2021 maar liefst 68 miljoen euro beschikbaar, maar dat geld kan nog altijd niet worden gebruikt.

In 1970 waren er 120.000 broedparen, inmiddels zijn dat er nog maar 25.000. Dat was in 2019 voor oud-minister Pieter Winsemius reden om het Aanvalsplan Grutto op te zetten. Dat plan moet de weidevogel met de lange poten redden.

Hiervoor werd 68 miljoen euro gereserveerd. Dat geld is bedoeld voor compensatie van boeren. Zij moeten namelijk anders werken om de grutto niet in gevaar te brengen. Zo moeten ze kruiden tussen het gras zaaien, anders bemesten en mogen ze pas maaien als jonge vogels kunnen wegvliegen.

Maar die tientallen miljoenen kunnen al jaren niet gebruikt worden. De provincies en het Rijk komen er namelijk maar niet uit samen. Ze zijn het niet eens over wie de kosten op langere termijn moet betalen.

En dus komt het reddingsplan voor de grutto, die een paar jaar geleden werd uitgeroepen tot nationale vogel, maar niet van de grond.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post