Wilde olifanten lijken zichzelf te temmen

Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifanten hebben mogelijk zichzelf getemd, zonder dat de mens daar een rol in heeft gespeeld. Een team van Duitse, Amerikaanse en Spaanse wetenschappers zegt dat het onderlinge gedrag van de dieren lijkt op dat van mensen en bonobo’s.

Als dieren minder wild worden en zich afhankelijker maken van een andere soort (zoals de mens), wordt dat domesticatie genoemd. Door dat proces veranderen het gedrag en uiterlijk van diersoorten.

Zo ontwikkelden wilde wolven zich tot het favoriete huisdier van de mens: honden. Ze werden minder agressief, omdat ze dan meer kans maakten om door mensen verzorgd te worden. Ook werden de dieren kleiner en nam hun jachtinstinct af.

Lang werd gedacht dat alleen de mens en bonobo zichzelf hebben getemd. Zo zijn ze speelser en minder agressief geworden om beter te kunnen overleven. De bonobo is verwant aan de chimpansee en staat van alle diersoorten het dichtst bij de mens.

Lees het complete verhaal op nu.nl

Previous Post
Next Post