Het aantal zeehonden aan Britse kust stijgt

zeehond

Het gaat goed met de grijze zeehonden aan de Engelse kust van de Noordzee. Volgens tellingen van onderzoekers is het aantal zeehondenjongen in 3 jaar tijd bijna verdubbeld.

Deze winter zijn al bijna 3.800 nieuwe zeehondenjongen gezien rond het Engelse graafschap Norfolk, waar ze het meest voorkomen. Nog nooit eerder kwamen er zo veel grijze zeehonden bij.

Tijdens de winter van 2019/2020 zijn rond Norfolk iets meer dan tweeduizend jongen gespot. De telling wordt jaarlijks uitgevoerd. Daarbij krijgen de onderzoekers hulp van vrijwilligers.

Volgens biologen is de stijging het gevolg van de gunstige omstandigheden rond de Noordzee. “De Noordzee levert genoeg voedsel voor duizenden zeehonden. Ook kunnen ze makkelijk aan land komen en rustig aan het paarseizoen beginnen”.

Het paarseizoen van de grijze zeehond loopt van november tot en met januari. Dan komen de dieren aan land om hun jongen te werpen en groot te brengen. Zes weken na hun geboorte zijn zeehonden klaar om zelf de zee op te zoeken.

Ongeveer de helft van alle grijze zeehonden ter wereld leeft aan de Britse oostkust. Ook aan de Nederlandse kust – aan de andere kant van de Noordzee – leven er veel. Ze komen voornamelijk rond de Waddeneilanden voor.

Bron: nu.nl

Previous Post
Next Post