Nederlands kunstrif op zeebodem in Kenia

Nederlands kunstrif op zeebodem in Kenia

Een Nederlands kunstrif op zeebodem in Kenia? Nederlandse onderzoekers hebben in Zuidoost-Kenia een koraalrif aangelegd met onder meer voorgekweekt koraal. En dat project blijkt een succes. Op de zeebodem zijn inmiddels meer vissen en meer nieuw koraal aanwezig.

De onderzoekers van Wageningen University & Research hebben het nieuwe koraalrif vergeleken met kale oppervlaktes op de zeebodem waar de kunstriffen niet zijn geplaatst. Op de oppervlaktes waar de kunstriffen zijn geplaatst, groeide na twee jaar weer koraal. Ook zijn er meer verschillende soorten dieren en planten gezien.

Voor het aanleggen van het nieuwe koraalrif hebben de wetenschappers kleine stukken voorgekweekt koraal opgehangen in bestaande koraalbomen op de zeebodem.

De voorgekweekte koralen werden ook vastgemaakt aan andere voorwerpen als metalen kooien, die daarna door duikers op de zeebodem zijn geplaatst. Op deze manier kunnen kale zand- en puinvlakten weer worden omgetoverd tot levende koraalriffen.

Voor dit project hebben de wetenschappers lokale vissers en bewoners van nabijgelegen Zuidoost-Keniaanse dorpen betrokken. Zij hebben duiktraining gekregen. Ook leerden ze koraalriffen bouwen en de visstanden beheren.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post