Wilde cheeta’s na 70 jaar terug in India

Acht cheeta’s, oftewel jachtluipaarden, zijn deze week per vliegtuig van Namibië naar India gevlogen.

Ze worden uitgezet in India, om het dier opnieuw te introduceren in het land waar het sinds 1952 als uitgestorven geldt.

Het gaat om Zuid-Afrikaanse jachtluipaarden, die vanuit Namibië naar India zijn gevlogen. Ze werden losgelaten in een nationaal park in de centrale deelstaat Madhya Pradesh. De regio staat bekend om haar beschermde natuurgebieden, waar ook veel andere grote katachtigen zoals leeuwen en tijgers leven.

Oorspronkelijk kwam het Aziatische jachtluipaard voor in India. Door overmatige jacht, het verlies van leefgebied en schaarser wordend voedsel worden ze nu wereldwijd met uitsterven bedreigd. Alleen in Iran leven er nog enkele tientallen in het wild. Hoewel de Zuid-Afrikaanse cheeta genetisch iets verschilt, ziet India die soort als de beste oplossing.

Het is zeventig jaar geleden dat de laatste cheeta’s in het wild rondliepen in India.

Lees het volledige artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post