De bidsprinkhaan heeft zich in Nederland gevestigd, meldt het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Het bijzondere insect is mogelijk meegekomen op planten uit Zuid-Europa.
De bidsprinkhaan plant zich in Nederland voort. Dat werd recent vastgesteld in een nationaal park ten oosten van Roermond. In 2023 werd de sprinkhaan al meerdere keren gespot, maar nu blijkt dat ze zich voortplanten en officieel in ons land hebben gevestigd.
Hoe de bidsprinkhaan in Limburg terecht is gekomen is niet zeker. Mogelijk hebben twee tuincentra in de buurt een rol gespeeld, vertelt student bos- en natuurbeheer Bas Raaijmakers in het radioprogramma. “Planten die in Zuid-Europa worden gekweekt en vervolgens hierheen worden getransporteerd kunnen eikapsels bij zich hebben. Maar zeker weten doen we het niet.”
Ook kan klimaatverandering meespelen – de bidsprinkhaan houdt van warmte. De dichtstbijzijnde populatie leeft in België, maar het insect komt wereldwijd voor.
De bidsprinkhaan is een roofzuchtig insect dat zijn naam dankt aan de opgeheven houding waarbij de voorpoten tegen elkaar gevouwen zijn. Ze zijn felgroen en hebben maar liefst vijf ogen. De bidsprinkhaan, met Latijnse naam Mantis religiosa, is nauwer verwant aan de kakkerlak dan aan de sprinkhaan.
Ze zijn carnivoor en extreem vraatzuchtig. De soort staat ook bekend om kannibalisme. Om anderen te imponeren maken ze zichzelf groot door hun normaal ingevouwen vleugels te laten zien. Er zijn ongeveer 2.300 soorten bidsprinkhanen. Hun grootte varieert van 1,5 centimeter tot wel 25 centimeter.
Lees het originele artikel op nu.nl