
Nederland krijgt bezoek van 100.000 kraanvogels per dag die over het land vliegen. Dat is uniek, want normaal gesproken trekken de vogels vanuit Zuid-Europa via de Ardennen en Duitsland naar het noorden van Europa.
Deze kraanvogels zullen vooral woensdag, donderdag en vrijdag in het oosten van ons land te zien zijn. Dit heeft alles te maken met een zuidoostenwind die de vogels iets meer naar het westen ‘duwt’. Normaal gesproken trekken ze namelijk vanuit Zuid-Europa via Duitsland naar Scandinavië toe.
Koen de Koning spreekt van een “massamigratie”. De Koning is kraanvogelexpert en universitair docent aan Wageningen University & Research. “Op goede plekken zul je soms wel twee uur lang aan een stuk door kraanvogels voorbij zien komen. Soms wel met honderden tegelijk in een groep”, vertelt De Koning.
Andere jaren trekken de kraanvogels pas later op naar het noorden. “Ze zijn er nu wel erg vroeg. Normaal gesproken trekken ze pas ergens in maart weg”, vertelt Ruud van Beusekom van Vogelbescherming Nederland aan NU.nl.
Dat ze er nu al zijn, heeft te maken met de vroege warmte van de komende dagen. “Daar zijn ze gevoelig voor. De kraanvogels moeten natuurlijk niet te vroeg weggaan, anders komen ze in sneeuw en ijs (van Scandinavië, red.) terecht. Dat willen ze niet”, vertelt Beusekom. Het heeft overigens geen gevolgen voor de kraanvogels dat ze eerder hun trektocht inzetten.
Lees het complete artikel op nu.nl