Rendieren kauwen verder in hun slaap

rendier

Je leest het goed: Rendieren kauwen verder in hun slaap. Als je te veel hebt gegeten bij het kerstdiner, kun je een voorbeeld nemen aan rendieren. Die kunnen namelijk hun voedsel blijven kauwen terwijl ze slapen, blijkt uit onderzoek van Noorse wetenschappers.

Hoewel rendieren gewend zijn aan koude omstandigheden, moeten ook deze dieren tijdens de wintermaanden meer moeite doen om voedsel te vinden. Dat terwijl ze door de kou meer voedsel nodig hebben om zichzelf warm en in leven te houden.

De tijd die ze kwijt zijn aan het zoeken van eten, gaat ten koste van de tijd die ze kunnen gebruiken om te slapen. Maar daar hebben de dieren iets op gevonden.

Ze kunnen in een ‘slaapstand’ komen, terwijl hun hersenen toch actief blijven. Het brein stuurt de dieren vervolgens alsnog aan om te blijven eten, terwijl ze wel uitrusten. De maag blijft ook actief om het voedsel te verteren.

Het brein van rendieren weet hoeveel slaap het dier nodig heeft. Dat is bij mensen ook het geval, maar verder behoorlijk zeldzaam bij diersoorten.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post