Leuke weetjes over de Zoetwater zaagvis

Zoetwater zaagvis

De zoetwater zaagvis is een heel speciale vis die in zoetwateromgevingen leeft en een unieke eigenschap heeft die hem onderscheidt van andere vissen.

De Zoetwater zaagvis ziet er een beetje anders uit dan de vissen die je misschien gewend bent. Hij heeft een langwerpig lichaam en zijn meest opvallende kenmerk is zijn ‘zaag’, ook wel een rostrum genoemd.

Dit is een lang, plat en puntig bot dat aan de bovenkant van zijn kop uitsteekt. Het lijkt een beetje op een zwaard of een zaag!

De zaag van de Zoetwater zaagvis is heel speciaal omdat het verschillende functies heeft. Ten eerste gebruikt hij zijn zaag om zich te verdedigen tegen roofdieren. Als een ander dier hem wil aanvallen, kan hij met zijn zaag slaan en zichzelf beschermen.

Ook kan hij met zijn zaag vissen stunten, zodat hij ze gemakkelijk kan vangen om op te eten.

Deze vis is een meester in het vinden van voedsel. Hij jaagt voornamelijk op kleine vissen en garnalen. Hij zwemt snel naar zijn prooi toe en gebruikt dan zijn zaag om ze te slaan en te vangen. Het is een beetje als een zwaardgevecht onder water!

Wat de Zoetwater zaagvis nog specialer maakt, is dat hij een van de oudste vissoorten ter wereld is. Hij bestaat al miljoenen jaren en heeft in al die tijd maar weinig veranderingen ondergaan. Dat maakt hem echt bijzonder!

Deze vis leeft in zoetwateromgevingen zoals rivieren en meren in Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Hij voelt zich het meest thuis in warme tropische wateren. Hoewel de Zoetwater zaagvis in het wild leeft, wordt hij ook wel eens in aquaria gehouden, zodat mensen hem van dichtbij kunnen bewonderen.

Lees alle details over zaagvissen op wikipedia.org

Previous Post
Next Post