Zeldzame vogels door droogte in Zuid Europa

Zeldzame vogels door droogte in Zuid Europa

Zeldzame vogels door droogte in Zuid Europa. Door de drooggevallen natuurgebieden in onder meer Spanje zijn vogels doorgetrokken naar het noorden. Zeldzame vogels als de bijeneter en de steltkluut worden deze lente in grotere aantallen dan normaal in Nederland aangetroffen.

De vogels overwinteren in Afrika en komen na duizenden kilometers vliegen aan in Zuid-Europa. Daar broeden ze in moerasgebieden. Maar door de hevige droogte daar treffen ze natuurgebieden aan waar nauwelijks water staat.

Het Zuid-Spaanse Coto de Doñana is een van die gebieden. Normaal gesproken is het een moerasgebied vol met voedsel, maar nu is het er droog. Dus vliegen de vogels door naar het noorden. In de Nederlandse moerasgebieden treffen ze wel voedselrijk water aan.

In bijvoorbeeld de Biesbosch, het Naardermeer en de Weerribben-Wieden worden de laatste weken veel zeldzame vogels gezien. “Overal in Nederland zie je steltkluten voorbij komen. En dat is niet normaal”, vertelt Ronald Messemaker, boswachter van Natuurmonumenten in De Wieden”.

Lees het complete artikel op nu.nl

Previous Post
Next Post