Monarchvlinder

De monarchvlinder is een van de bekendste vlindersoorten van Noord-Amerika. In de lente trekken monarchvlinders in grote aantallen naar het noorden. In de herfst keren de monarchvlinders weer terug naar het zuiden, waar ze overwinteren.

De monarchvlinder is een vrij grote vlinder. De totale lichaamslengte is ongeveer 5 centimeter en de spanwijdte (afstand tussen uiterste puntjes van de vleugels) bedraagt wel 10 centimeter.

De vleugels zijn opvallend gekleurd. Het oranje vleugeloppervlak wordt door de zwarte randen opgedeeld in kleinere vlakken. De vleugelrand heeft een brede zwarte zoom met daarin vele kleine witte vlekjes.

De rupsen van de monarchvlinder eten de bladeren van verschillende soorten zijdeplanten. Die planten zijn giftig. De rupsen maken daar dankbaar gebruik van door het gif in hun lichaam op te slaan. Als ze later een vlinder zijn geworden zit dat gif nog steeds in hun lichaam. Zowel als rups als vlinder worden te hierdoor met rust gelaten door veel insecteneters. En zelf hebben ze helemaal geen last van dat gif in hun lichaam. Slim toch!

Bron: nl.wikipedia.org

Previous Post
Next Post