Minstens 20 biljard mieren lopen rond op aarde. En in werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk nog veel meer. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Volgens de onderzoekers is het belangrijk om te weten hoeveel mieren er zijn. Zo kunnen wetenschappers bijvoorbeeld meten welke invloed klimaatverandering op de insecten heeft.
Want mieren spelen een belangrijke rol in de natuur. Ze verspreiden zaden, eten (schadelijke) insecten en zijn zelf ook een prooi voor andere dieren.
Wetenschappers hebben al vaker geprobeerd te schatten hoeveel mieren er zijn. Vaak kwamen ze dan uit op veel kleinere aantallen dan 20 biljard, een getal met vijftien nullen.
Voor deze nieuwe poging bekeken de wetenschappers 489 onderzoeken waarin het aantal mieren op lokaal niveau is geteld. Het tellen gebeurde op twee manieren. Onderzoekers telden het aantal mieren dat ze vingen in een val. Of ze keken hoeveel mieren er op een bepaald stuk grond of op een blad zaten.
Op veel plekken zijn mierentellingen gedaan. Toch ontbreken van sommige grote regio’s nog cijfers. Zo zijn er geen gegevens over gebieden in bijvoorbeeld Centraal-Afrika en Azië.
Daarom is de optelsom van de onderzoekers niet volledig. Ze zeggen dat het werkelijke aantal mieren op de wereld waarschijnlijk een stuk groter is. Om een beter beeld te krijgen, zijn gegevens uit de nog ontbrekende gebieden nodig.
Op de wereld zijn meer dan 15.700 soorten en ondersoorten van mieren ontdekt. Een waarschijnlijk net zo groot aantal is nog niet eens officieel ontdekt. In tropische bossen en op savannes komen de meeste mierensoorten voor. In Nederland komen 183 mierensoorten voor, waarvan er 77 hier thuishoren.
Bron: nu.nl