Leuke weetjes over de Roodoogmakikikker

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de rood-oog boomkikker rode ogen. Hij heeft een groen lichaam met gele en blauwe strepen op zijn zijkanten. Zijn voeten en tenen met zwemvliezen zijn oranje of rood met kleverige kussentjes op de tenen.

Veel kikkers gebruiken een camouflagekleur om niet op te vallen. Andere kikkersoorten zijn felgekleurd om te waarschuwen dat ze giftig zijn. Roodoogmakikikkers kunnen dat allebei.

Met de poten ingetrokken zijn hun felle kleuren niet zichtbaar. Wanneer ze hun rode ogen dicht hebben zijn ze bijna onzichtbaar als ze op een groen blad zitten. Als er een vijand in de buurt komt spreiden ze hun poten en openen ze hun ogen om de vijand af te schrikken.

De roodoogmakikikker leeft in tropische regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika. Daar is hij vaak te vinden in de buurt van een rivier.

Roodoogmakikikkers eten vrijwel alle insecten die ze kunnen vinden, zolang ze maar in hun bek passen. Vooral krekels, motten, vliegen en sprinkhanen.

’s Nachts wordt de roodoogmakikikker actief en gaat hij op jacht. Overdag houdt hij zich schuil tussen de bladeren en rust hij. Door zijn groene schutkleur valt hij daar nauwelijks op. Aan zijn voorpoten heeft hij 4 vingers en aan elke achterpoot 5 tenen die werken als een soort zuignapjes waarmee hij zich goed kan vasthouden aan takken en bladeren.

Lees alle details over de roodoogmakikikker op wikipedia.org

Previous Post
Next Post