Warmste zomer ooit gemeten op de Noordpool

Warmste zomer ooit gemeten op de Noordpool

De zomer van 2023 was de warmste zomer ooit gemeten op de Noordpool, aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). En dit heeft nu al grote gevolgen voor mens en natuur. Het leefgebied van de ijsbeer op de Noordpool wordt steeds kleiner.

De Amerikaanse NOAA meldt in hun rapport van het jaar 2023 dat de afgelopen zomer de warmste zomer ooit gemeten” is in het Noordpool-gebied. Dit is het bewijs dat de klimaatverandering onverwacht veel sneller gaat dan eerst werd gedacht.

De regio van de Noordpool, inclusief Groenland, warmt veel sneller op dan enig ander deel van de wereld. Dat gaat grote gevolgen hebben voor de mens, maar ook voor alle ecosystemen. In het rapport wordt geconcludeerd dat deze opwarming wordt veroorzaakt door de mens. De negatieve effecten voor mens en natuur zijn nu al op grote schaal zichtbaar.

Door de veel hogere temperaturen smelt de permafrost, waardoor er weer veel meer CO2 vrij komt, wat vervolgens weer meer opwarming / klimaatverandering veroorzaakt. Ook neemt door de hogere temperaturen en droogte in de noordelijke regio’s van Canada het aantal bosbranden toe. Het omvang van het zee-ijs van de Noordpool neemt ook steeds verder af.

“De overheersende boodschap uit de rapport is dat het nu tijd is voor actie”, zegt Rick Spinrad, Ph.D. van het NOAA. “De wereldgemeenschap zal de uitstoot van broeikasgassen, de oorzaak van deze veranderingen, drastisch moeten verminderen.”

Lees het complete artikel op natuur-nieuws.nl

Previous Post
Next Post